رسالت جامعه المصطفی در تبیین جامعیت و جهانی بودن قرآن کریم

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

چکیده

تبیین جامعیت و جهانی بودن قرآن از راه­های مختلفی مانند تألیف و تعلیم مسائل علمی، تبلیغات، تبادل نظر بین مذاهب و ... انجام می­شود. سازمان­ها و مراکز فعال بین­المللی از جمله افراد حقوقی هستند که در راستای تبیین و نشر معارف اسلام و قرآن فعالیت دارند. یکی از مهمترین مراکز علمی و اسلامی دنیا، «جامعه المصطفی9 العالمیه» است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی فعالیت خویش را آغاز نمود و در راستای نشر و گسترش اسلام ناب و معارف قرآنی، اقدامات فراوان و تاثیرگذاری را انجام داده است.
نوشتار حاضر نیز که با روش تحلیلی­­ توصیفی و به صورت کتابخانه­ای تنظیم شده، این مطالب را مورد بحث و بررسی قرار داده است و به رسالت جامعة المصطفی در تبیین جامعیت و جهانی بودن قرآن کریم اشاره می­نماید.
از اهم نتایج و یافته­های این مقاله می­توان چنین اشاره کرد که در جامعةالمصطفی، حول این موضوع فعالیت‌های علمی و اجرایی گوناگونی مانند برگزاری رشته‌های قرآنی در راستای جامعیت قرآن کریم با عنوان «قرآن و علم»، برگزاری همایش «قرآن کریم، جامعیت و جهانی بودن» و ... انجام شده است، اما کافی نیست و باید طرح­ها و برنامه­های گسترده­ و جامعِ علمی و پژوهشی بیشتر و کاملتری، در ابعاد گوناگونِ جامعیت و جهانی بودنِ این معجزة جاوید پیامبراکرم، برای دانش­پژوهان تنظیم و برگزار گردد که به همین منظور مؤلف، نمونه­هایی از آن پیشنهادات را ارائه و تبیین کرده است.
 

کلیدواژه‌ها


طرح مسأله

حوزه­های علمیه و روحانیت، از عناصر مهم و اصلی مولّد فرهنگ و حفظ دیانت مردم بوده و گفتار و کردار آنان، همواره حجت شرعی و مقبول افراد جامعه است. این ارتباط محکم بین مردم و حوزه، ایجاب می­کند که نگاهی دقیق­تر به نقش حوزه در القای فرهنگ عامه بیندازیم و فلسفة این امر را می­توانیم در سخن حضرت علی7 جویا شویم که فرمودند: «خدایا، ضرورت است که در زمین تو حجت‌هایی باشد که یکی پس از دیگری بر خلقت فرود آیند، تا آنها را به دینت هدایت سازند و علم تو را به آنها فرا دهند تا بدین طریق موالیان تو را از تفرقه و پراکندگی نجات دهند» (کلینی، 1388ق : 1/339). اگرچه حجت­های واقعی خدا، انبیا و ائمة اطهار: هستند، در زمان غیبت، علما به عنوان حافظان دین و شریعت اسلامی و جانشینان امام معصوم7 وظیفة هدایت جامعه را بر عهده دارند و مردم وظیفه دارند به آنان مراجعه کنند، همان طور که امام زمانO خود فرمود: «در حوادث واقعه به راویان حدیث و علما مراجعه کنید» (طوسی، 1385ق:‌ 177).        
لذا در عصر پر التهاب کنونی، همه شاهد نقش مؤثر حوزه­های علمیه و علمای بزرگوار در احیای فرهنگ غنی اسلام و حفظ باورها و معتقدات دینی مردم و استخراج برنامه­های دین از کتاب­ها و رجال و علمای قدیم بوده­ایم (فصلنامة اندیشة انقلاب اسلامی، زمستان82، ص212). از این­رو به جرأت می­توان گفت که روحانیت و حوزه­های علمیه در تاریخ اسلام، همواره نقش مربیان و حاملان معارف و فرهنگ اسلامی را داشته و در مقام برجسته­ای قرار گرفته­اند. یکی از مهمترین و برجسته­ترین حوزه‌های علمیة شیعی در عصر حاضر «جامعةالمصطفی­العالمیة» است که نهادی علمی و بین­المللی است و فعالیت­های مختلفی را در سطح وسیع، در بخش­های علمی، تربیتی، پژوهشی، تبلیغی و... دارد.

یکی از موضوعات مهم و کاربردی کنونی قرآن کریم- که بیانگر اعجاز آن نیز هست- مسألة «جامعیت و جهانی بودن قرآن» است. این مسأله در ابعاد وسیعی می­تواند مورد کاوش و تدقیق علمی قرار گیرد و نگاه جدیدی را در مباحث قرآن­شناسی و معارف دینی به مخاطبان ارائه کند. به همین منظور و با توجه به مباحث فوق، این مقاله به این سؤالِ اصلی پاسخ می­دهد که: «جامعةالمصطفی در راستای تبیین جامعیت و جهانی بودن قرآن کریم چه رسالتی را بر عهده دارد؟»

مباحث این مقاله، در چهار محور بیان شده که عبارتند از: بیان مبانی بحث، معرفی و جایگاه «جامعة ­المصطفی العالمیه»، توصیف فعالیت­های قرآنی المصطفی در این راستا، و رسالت جامعة­المصطفی در تبیین جامعیت و جهانی بودن قرآن.

 

محور اول: بیان مبانی بحث

یکی از موضوعات مهم در حوزة معارف قرآنی، شناخت قلمرو قرآن است. در بخش محتوایی بنا بر دلایل مختلف عقلی و نقلی، به جامعیت قرآن کریم در همة علوم و حوزه­هایی که به هدایت بشر مربوط است، می­رسیم که مسائل گوناگون علمی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و غیره را شامل می‌شود.

البته برخی هم دربارة جامعیت قرآن، جنبة دیگری از آن را بیان می­کنند و با انتساب این نظر به علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می­گویند: «جامعیت قرآن به معنای کامل بودن بیان آن در طرح مسائل است؛ چه در مقایسه با کتاب­های آسمانی دیگر و چه بدون مقایسه با آنها» (حسینی، 1392: پژوهشنامة معارف قرآنی، شمارة 14).

از طرفی در بخش  شناخت قلمرو مخاطبِ قرآن نیز جنبة جهانی بودن این کتاب آسمانی، ثابت شده و تمام انسانهای روی زمین و در همة اعصار را در بر می­گیرد که این نکته، یکی از مهمترین امتیازهای پیامبراکرم 6 و دین اسلام نسبت به سایر انبیا و ادیان الهی است، زیرا پیامبران دیگر – اعم از اولی­العزم یا غیر آن- برای تمام جهان بشریت مبعوث نشدند، بلکه همة آنها برای بخشی از انسان­ها یا قوم و گروه خاصی از طرف خدای متعال فرستاده شدند، حتی حضرت موسی و حضرت عیسی 3 نیز فقط برای قوم بنی­اسرائیل مبعوث شدند. اما از میان همة پیامبران الهی تنها سیدالانبیا حضرت محمد مصطفی6 به رسالت الهی در تمام جهان مأمور شد و معجزة جاودان او یعنی قرآن کریم معجزه­ای جهانی و ابدی گردید.

الف: دلایل جامعیت و جهانی بودن قرآن

برای اثبات جامعیت و جهانی بودن قرآن از دلایل مختلف عقلی و نقلی می­توان استفاده نمود که اکنون به بیان برخی از آنها می­پردازیم.

1- دلایل نقلی

براساس آیاتی از قرآن کریم مانند «وَ نَزَّلْنا عَلَیْکَ الْکِتابَ تِبْیاناً لِکُلِّ شَیْ‏ء» (نحل/89) و «ما کانَ حَدیثاً یُفْتَرى‏ وَ لکِنْ تَصْدیقَ الَّذی بَیْنَ یَدَیْهِ وَ تَفْصیلَ کُلِّ شَیْ‏ءٍ» (یوسف/111) می­توان به جامعیت قرآن پی برد؛ یعنی تمام مواردی که برای هدایت انسان­ها مورد نیاز است و مربوط به سعادتمندی و حیات اصلی اوست خدای متعال در قرآن بیان فرموده و هیچ چیزی را فروگذار نکرده است. همچنین دسته­ای دیگر از آیات به جهانی بودن آن اشاره دارند؛ مثلاً: «إِنَّا أَنْزَلْنا عَلَیْکَ الْکِتابَ لِلنَّاسِ بِالْحَق»(زمر/41)، «وَ ما أَرْسَلْناکَ إِلاَّ رَحْمَةً لِلْعالَمین» (انبیاء/107)، «قُلْ یا أَیُّهَا النَّاسُ إِنِّی رَسُولُ اللَّهِ إِلَیْکُمْ جَمیعاً» (اعراف/158)، «وَ ما أَرْسَلْناکَ إِلاَّ کَافَّةً لِلنَّاسِ» (سبأ/28)، «تَبارَکَ الَّذی نَزَّلَ الْفُرْقانَ عَلى‏ عَبْدِهِ لِیَکُونَ لِلْعالَمینَ نَذیراً» (فرقان/1) و ... که خداوند در این آیات یا خود قرآن کریم را کتابی جهانی و برای همة انسان­ها می‌داند و یا پیامبراکرم 6 را پیامبری جهانی و برای تمام بشریت معرفی می‌کند.

در روایات اهل ­بیت : نیز می­توان روایات مربوط به جامعیت و جهانی بودن قرآن را به سه دستة کلی تقسیم نمود:

الف) روایاتی که وصف تبیان و تفصیل را برای قرآن بیان می­کنند:

1. چنانچه امام صادق7 فرمود: خدای متعال هر چیزی را در قرآن بیان کرده است. به خدا سوگند، قرآن همة نیازمندی­های مردم را آورده تا کسی نگوید کاش این موضوع در قرآن بود (کلینی، 1362 ش: 1/59).

2.  همچنین امام رضا 7 می­فرماید: خداوند پیامبر خود را قبض روح نفرموده مگر آنکه دین او را کامل ساخت و قرآن را بر او نازل فرمود که در آن تفصیل هر چیزی وجود دارد (همان).

ب) روایاتی که قرآن را منبع و محل مراجعه معرفی می­کند:

1. امام باقر 7 می­فرماید: بی­تردید خدای متعال چیزی که امت نیاز دارد رها نساخته و در کتاب خود فرو فرستاده است (همان).

2. امام صادق 7 نیز فرمود: هرچه که دو تن در آن اختلاف دارند، ریشه­اش در کتاب خدا موجود است، اما عقل مردم به آن نمی­رسد (همان).

ج) روایاتی که همة دانستنی­های لازم تا قیامت را در قرآن می­داند:

امام علی 7 در این­باره می­فرماید: آگاه باشید!‌ دانستنی­های گذشته و آینده تا روز قیامت در قرآن آمده است (نهج البلاغه، خطبة 158).

2- دلایل عقلی

دلایل عقلی نیز جامعیت و جهانی بودن قرآن را ثابت می­کنند که به‌طور مختصر، به نمونه­هایی از آن اشاره می‌کنیم:

1- برهان خاتمیت پیامبر اکرم 6: رهنمودها، دستورات و شیوة بیان مسائل و احکام دینی به‌صورت جامع تا روز قیامت توسط پیامبر 6 مطرح شده و حضرت، خاتم­الانبیاء6 است. بنابراین لازم است معجزة الهی و جاودان ایشان که به عنوان کتاب راهنما و هدایتگر برای تمام انسان­ها موجود است، جامع و جهانی باشد.

2- برهان لطف: برای رفع سردرگمی و سرخوردگی مسلمانان، قرآن کریم باید تمام علوم و معارف لازم برای سعادت و هدایت بشریت در طول تاریخ را داشته باشد و منحصر به زمان و مکان خاصی نگردد.

3- تکامل دین اسلام: با توجه به اینکه قرآن کریم و دین مبین اسلام، معارف و حقایق بسیار بلند و عمیقی را در بر دارند و از طرفی انسان­های گذشته نتوانستند از تمام ظرفیت معنوی و حقیقی استفاده کنند و مسائل مختلف آن را در مرحلة عمل تکمیل نمایند، قرآن کریم باید برای همگان در طول تاریخ عرضه گردد تا هرکس بنا بر میزان لیاقت و صلاحیت خویش از آن بهره­مند گردد(لقمانی، 1383: شمارة 11 و 12).

 

ب: عوامل جامعیت قرآن

پس از اثبات جامعیت و جهانی بودن قرآن، مناسب است به این مسأله نیز اشاره­ای داشته باشیم که در معارف دینی، علوم قرآن و تفسیر نیز عواملی وجود دارند که ما را به جامعیت قرآن کریم رهنمون می‌سازند. برخی از آن عوامل عبارتند از: 1- بیان قواعد کلی در قرآن، برای همة زمان­ها و مکان­ها، 2- بیان جزئیات در سنت پیامبراکرم 6 و اهل­بیت : (مرجعیت علمی اهل­بیت :)، 3- بطن­گرایی، 4- به رسمیت شناختن عقل (بناهای عقلایی)، 5- به رسمیت شناختن عرف اقوام و ملت­ها، 6- تأثیر زمان و مکان در اجتهاد و احکام، 7- وجود آموزه‌های ثابت و متغیر، 8- نظریة ابتناء علوم انسانی بر قرآن (نظریة مقام معظم رهبری)، 9- نظریة منطقة الفراغ (نظریة شهید صدر(ره))، 10- وجود تفسیر موضوعی برون­قرآنی (نظریة شهید صدر(ره))، 11-  نظریة نسخ مشروط، نسخ تمهیدی و نسخ تدریجی (نظریة آیت­الله معرفت(ره))، 12- وجود تفسیر موضوعی میان­رشته­ای (نظریة دکتر رضایی اصفهانی) و 13- نظریه­پردازی­های علمی قرآن (نظریة دکتر رضایی اصفهانی) (رضایی اصفهانی، 1395: ج2؛ مکارم شیرازی، 1374: 11/362).

ج: امتیازات جامعیت قرآن

برخی از امتیازات جامعیت قرآن عبارتند از: 1- تناسب با فطرت و همسویی با انسان، 2- سهولت و انعطاف‌پذیری در تعلیمات، 3- توان پاسخ به پرسش­های بشر، 4- شایستگی همگانی و جاودانگی، 5- داشتن نگاه همه­جانبه، 6- فرامرزی بودن، 7- داشتن آینده­نگری؛، 8- همگونی اجرای دین، 9- عقلانی بودن آموزه­ها، 10- توجه به تفقه و اجتهاد و 11- داشتن پویایی و پیشرفت (لقمانی، 1383: شمارة 11 و 12؛ رضایی اصفهانی، 1395: ج2).

د: انواع دیدگاه­ها دربارة جامعیت قرآن

دیدگاه‌های مختلفی در باب جامعیت قرآن مطرح شده که از یک جهت، در سه دستة ذیل خلاصه می‌شود:

1. جامعیت حداکثری: قرآن بیانگر همة حقایق هستی است؛

2. جامعیت حداقلی: قرآن بیانگر همة امور مربوط به هدایت آخرتی بشر (ارزش‌ها و هنجارها) است؛

3. جامعیت در هدایت به سعادت دنیایی و آخرتی: قرآن همة امور مربوط به هدایت انسان به سعادت دنیایی و آخرتی را بیان می­کند.

اما از بین این نظرات، دیدگاه سوم مورد قبول است، زیرا هرچند که اشارات علمی و معارف زیادی در قرآن وجود دارد، با توجه به سیاق آیات و وجود روایات، همة علوم بشری در ظواهر آن موجود نیست و این مطلب برخلاف بداهت است و لذا تمام آن علوم و معارفی که برای هدایت انسان ضروری و مربوط است در قرآن کریم بیان شده است (مکارم شیرازی، 1374: 11/362؛ مصباح یزدی، 2/290 ؛ حاجی، 1391: شمارة 10؛ لقمانی، 1383: شمارة 11 و 12؛ اسفندیاری، 1394: دوفصلنامة دانشگاه قم، سال اول، شمارة 2).


 

محور دوم: معرفی و جایگاه «جامعة المصطفی العالمیه»

«جامعة المصطفی العالمیة» نهادی علمی با هویت حوزوی است، مبتنی بر پیشینه و تجارب درخشان حوزه­های علمیه و مدارس علوم دینی، که از طریق کارکردهای آموزشی، تربیتی، پژوهشی، فرهنگی و تبلیغی در عرصة بین­الملل فعالیت می‌کند. این نهاد با تکیه بر نیروی انسانی فاضل، متعهد، متخصص، خلاق، دارای هوش فرهنگی و بینش جهانی و بهره­گیری از تجارب، روشها و فن­آوری­های جدید و تأکید بر حفظ و بهینه­سازی روش­های سنتی حوزوی، به منظور پاسخگویی به نیاز تشنگان معارف اسلام، هدایات قرآنی، سنت نبوی6  و مکتب اهل بیت:  و ارزش­های انقلاب اسلامی، با دارا بودن ویژگی­های منحصر به فرد، به تربیت عالمان دینی پارسا، متعهد و زمان­شناس در حوزه­های علوم اسلامی و انسانی می­پردازد و با تبیین، تولید و نشر اندیشة دینی و حمایت از حوزه­های علمیه و مدارس علوم دینی و تأثیرگذاران عرصة دین و دانش نقش مهمی را در جهان اسلام ایفا می‌کند.

الف: اهداف جامعة المصطفی9

1-رویکرد بین المللی جامع و متوازن آموزشی، تربیتی، فرهنگی و پژوهشی؛

2-تبیین، تولید و تعمیق اندیشة دینی و اسلامی­سازی دستاوردهای بشری در حوزة علوم انسانی و اجتماعی براساس نیاز جوامع و در طراز جهانی؛

3-ترویج و نشر معارف اسلامی و دستاوردهای علمی و فرهنگی، متناسب با نیاز جوامع و در طراز جهانی؛

4-تربیت طراز برجسته‌ای از عالمان و اندیشمندان دینی و اسلام­شناسان پژوهشگر، متعهد، مؤمن و تأثیرگذار؛

5-ارائة مبانی و الگوهای حیات‌بخش اسلام ناب محمدی 9 (مبتنی بر آموزه­های قرآن و سنت معتبر اسلامی)، ناظر به نیازهای انسان معاصر و مسائل مشترک با رویکرد معنوی و تمدنی؛

6-بازتعریف، تبیین عقلانی و جهانی‌سازی تئوری انقلاب و بیداری اسلامی، با لحاظ منظومه­های فکری و فلسفی جوامع هدف؛

7-جریان­سازی و تقویت گفتمان مشترک امت اسلامی با تأکید بر مبانی توحیدی، اخلاق، اعتدال و عقلانیت؛

8-زمینه‌سازی برای تعامل مؤثر نخبگان و نهادهای علمی بین‌المللی فعال در حوزة مذاهب از طریق ارائة منطق مشترک و الگوها؛

9-آشناسازی فراگیران با مبانی انقلاب اسلامی، اندیشة سیاسی امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری(مدظله­العالی)؛

10-شناخت و شکوفا کردن استعدادها و توانمندی‌های طلاب، رشد خلاقیت و ابتکار در زمینه‌های علمی و فرهنگی و ایجاد زمینه‌های تعالی اخلاقی و معنوی طلاب (سایت جامعة المصطفی العالمیة؛ سایت خبری جامعة المصطفی).

ب: امتیازات جامعة المصطفی در بین حوزه­ها و دانشگاه­های علمی شیعه

در بین حوزه­های علمیه، دانشگاه­ها و مراکز علمی شیعی در جهان، جامعةالمصطفی از امتیازات و ویژگی­های خاصی برخوردار است. برخی از آنها عبارتند از:

1- «المصطفی» معدن علم در آشیانة اهل­ بیت ::

از آنجا که شهر مقدس قم، شهر قیام، اجتهاد و مرکز علوم اسلامی است و از  طرفی سازمان مرکزی و مدارس اصلی جامعةالمصطفی در شهر مقدس قم قرار دارد شاید بتوان گفت یکی از مصادیق مهم روایت امام صادق 7 دربارة شهر قم، همین جامعة المصطفی باشد. همان طور که از آن حضرت نقل شده که در آینده کوفه از مؤمنان خالی می­شود و علم از آن شهر مانند مار به شهر دیگر یعنی قم می­رود و شهر قم معدن علم و فضیلت خواهد شد: «أَنَّهُ ذُکِرَ کُوفَةُ وَ قَالَ سَتَخْلُو کُوفَةُ مِنَ الْمُؤْمِنِینَ وَ یأزر [یَأْرِزُ] عَنْهَا الْعِلْمُ کَمَا تأزر [تَأْرِزُ] الْحَیَّةُ فِی جُحْرِهَا ثُمَّ یَظْهَرُ الْعِلْمُ بِبَلْدَةٍ یُقَالُ لَهَا قُمُّ وَ تَصِیرُ مَعْدِناً لِلْعِلْمِ وَ الْفَضْلِ حَتَّى لَا یَبْقَى فِی الْأَرْضِ مُسْتَضْعَفٌ فِی الدِّینِ حَتَّى الْمُخَدَّرَاتُ فِی الْحِجَالِ وَ ذَلِکَ عِنْدَ قُرْبِ ظُهُورِ قَائِمِنَا» (مجلسی، بحار الأنوار، ج‏57، ص 213). بنا بر شواهد تاریخی و رویدادهای معاصر می­توان گفت که اکنون علوم و معارف دین و اهل ­بیت : از حوزة علمیة قم در سراسر جهان نشر و گسترش می­یابد و آن نهادی که بیشترین فعالیت را در این زمینه ایفا می‌، جامعةالمصطفی است که با تربیت مبلغان و علمای دینی مختلف از کشورهای جهان و ایجاد و ساماندهی مراکز علمی و فرهنگی متعدد در سراسر دنیا، به تبلیغ و ترویج اسلام ناب می­پردازد.

2- داشتن فعالیت علمی و تبلیغی برتر:

در جامعه المصطفی 11 قلمرو ویژه وجود دارد که آموزش‌های مجازی، دوره‌های آموزشی کوتاه‌مدت، آموزش ادیان و مذاهب اسلامی و آموزش‌های کاربردی و دانشگاهی از مهم‌ترین آنهاست. در حال حاضر 150 رشته و گرایش در حوزة علوم انسانی و اسلامی، در مراکز آموزشی داخل و خارج از کشور جامعة المصطفی در حال تدریس و فعالیت است و تقریباً بیش از 10 هزار دانش­پژوه علوم دینی از حدود 100 کشور جهان در آن مشغول به تحصیل هستند. همچنین تا کنون حدود 30 هزار طلبة غیر ایرانی از جامعةالمصطفی فارغ­التحصیل شده­اند که در نقاط مختلف جهان، مشغول فعالیت­های تبلیغی و مدیریت امور دینی در مناطق خویش هستند (پایگاه خبری جامعة المصطفی العالمیة).

3- دعوت به تقریب بین مذاهب اسلامی:

این نهاد بین­المللی، در کنار آموزش­های مذهبی این افتخار را دارد که یگانه مرکز آموزشی در جهان اسلام است که در ابعاد وسیع، همة مذاهب را در درون خود جای داده است و طلاب و دانش­پژوهان از مذاهب مختلف در آن مشغول تحصیل علوم دینی و مطالعة معارف اسلامی می­باشند. این مطلب علاوه بر اینکه از اهداف این نهاد است جزو امتیازات خاص آن نیز به­ شمار می­آید.

4- داشتن وسعت فعالیت­ها در سراسر جهان:

جامعة المصطفی با تأسیس و راه­­اندازی حوزه­ها و مدارس خارج از ایران، مراکز علمی و تحقیقاتی اسلامی و نمایندگی­های مختلف در کشورهای متعدد جهان، زمینة بسیار خوبی را برای آشنایی مسلمانان و غیرمسلمانان با دین مبین اسلام، مذهب تشیع و انقلاب اسلامی فراهم کرده و برنامه­ها، طرح­های مذهبی و امور علمی­-فرهنگی را در سراسر دنیا به­صورت منظم و برنامه­ریزی شده به مرحلة اجرا در­می­آورد. علاوه بر آن، جامعة المصطفی با دانشگاه­ها و مراکز علمی برتر جهان نیز رابطة نزدیک و همکاری علمی متقابل دارد.

محور سوم: توصیف فعالیت­های قرآنی المصطفی در این راستا

از زمان تأسیس جامعةالمصطفی تا کنون در زمینه­های مختلف علمی، پژوهشی، فرهنگی و... فعالیت­ها و عملکردهای مهم و تأثیرگذاری برای ترویج معارف اسلامی و تربیت طلاب و مبلغان دینی انجام شده و جنبه­های مختلف جامعیت و جهانی بودن قرآن کریم مورد بحث و بررسی قرار گرفته است، اما به­صورت تخصصی و به طور جامع­تر در همین موضوع، نیازمند کار و تلاش بیشتری است. برخی از عرصه­های فعالیت جامعةالمصطفی که تاکنون صورت گرفته عبارتند از:

1- تدوین رشته­های علمی در سطح ارشد و دکتری: با عناوینی که به دو قسمت تقسیم می­شود:

الف: رشته­های علمی در حال اجرا (حدود 20 رشتة علمی) مانند: 1. رشتة قرآن و علم، با ده گرایش: (قرآن و مدیریت، قرآن و علوم تربیتی، قرآن و علوم اجتماعی، قرآن و اقتصاد، قرآن و روان­شناسی، قرآن و حقوق، قرآن و نجوم، قرآن و سلامت، علوم انسانی، علوم طبیعی)، 2. رشتة قرآن و مستشرقان، با سه گرایش: (معارف قرآن، علوم قرآن، مبانی و اصول قرآنی شیعه)، 3. رشتة تفسیر تطبیقی، 4. رشتة علوم و فنون قرائات, 5. رشتة ادبیات قرآنی و...

ب: رشته­های علمی مرتبط با طرح تحول که از بین رشته­های جدید، حدود 20 رشته مرتبط با موضوعات مختلف قرآنی است؛ مانند: فلسفه و روش­شناسی تفسیر، مترجمی قرآن، قرآن و عهدین، قرآن و هنر، فقه­القرآن، تفسیر موضوعی و تفسیر ترتیبی با گرایش­های مختلف و... (سایت جامعة المصطفی العالمیة، سایت اطلاع­رسانی حوزه).

2- برگزاری کنگره­ها، همایش­ها و نشست­های علمی مرتبط با موضوعات قرآنی

مانند:

1. اولین همایش بین­المللی «قرآن و مستشرقان»، بهمن­ 1391، قم.

2. اولین کنگرة بین­المللی «قرآن و علوم انسانی»، آذر 1396، قم. 

3. اولین همایش بین­المللی «قرآن کریم، جامعیت و جهانی بودن»؛ اسفند 1396، اصفهان.

4. نشست «نظریه‌پردازی‌های علمی قرآن»؛ دی 1395، تهران.

5. همایش «هرمنوتیک و فهم متون دینی»؛ اردیبهشت 1394، نمایندگی المصطفی در لبنان.

6. نشست «غدیر در پرتو آیات و روایات»؛ اردیبهشت 1393، نمایندگی المصطفی در سیرالئون.        

7. همایش «سبک زندگی قرآنی2»؛ کراچی پاکستان، اسفند 1396. 

8. همایش «نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی»؛ اردیبهشت 1397، قم (وب‌سایت سامانة یکپارچة همایش­های علمی جامعة المصطفی).

 

 

3- برگزاری جشنواره­های مختلف بین­المللی

1. جشنوارة بین­المللی پژوهشی شیخ طوسی: این جشنواره -که در خصوص تولیدات و فعالیت­های پژوهشی طلاب المصطفی در حوزة علوم اسلامی­­انسانی است- از سال 1376 توسط «مرکز جهانی علوم اسلامی سابق» فعالیت خود را آغاز کرده و از سال 1387در ساختار جدید «جامعةالمصطفی» در معاونت پژوهشی برگزار می‌شود و تا کنون نوزده دورة آن برگزار شده اس. (سایت جشنوارة بین­المللی پژوهشی شیخ طوسی).

2. جشنوارة بین­المللی قرآنی و حدیثی المصطفی: این جشنواره به صورت متمرکز، توسط ادارة کل امور قرآن و حدیث، برای فراگیران و مخاطبان المصطفی، در سرتاسر دنیا طراحی و اجرا می­گردد. این جشنواره زمینه­ای مناسب برای نظام­مند کردن و هدفدار نمودن آموزش­های قرآنی و حدیثی المصطفی به­شمار می‌آید. همچنین این جشنواره سابقة برگزاری نوزده دوره از این مسابقات را دارد و در رشته­های متعدد و در سه بخش شفاهی، کتبی و آثار، در موضوعات قرآنی و حدیثی، هر سال برای طلاب غیرایرانی در بیش از 40 کشور دنیا برگزار می‌گردد که مرحلة نهایی آن در جمهوری اسلامی ایران اجرا می‌شود (سایت قرآن و حدیث المصطفی).

4- برگزاری کرسی­های نظریه­پردازی

جامعة المصطفی برای تولید علم و با عنایت به حضور حداکثری صاحبان نظر و اندیشه، اقدام به راه‌­اندازی کرسی‌های نظریه‌­پردازی، نوآوری، نقد و مناظره نموده است. در این کرسی­ها، موضوعات و مسائل علمی روز جهان در حوزة علوم اسلامی و انسانی و به‌خصوص مسائل قرآنی، برای تبیین یا ارائة پاسخ­های علمی و مستدل مورد بحث و بررسی قرار می­گیرد.

برای نمونه می­توان به موضوعات ذیل که در این کرسی­ها مورد نقد و مناظره قرار گرفته است، اشاره کرد: 1. محوریة النص القرآنی فی البحث الفقهی، 2. بازخوانی آفرینش حضرت آدم (ع)، 3. روش تفسیر عقلی قرآن، 4. تفسیر موضوعی میان‌ رشته‌ای، 5. نقد دیدگاه علامه طباطبایی در تعدد قرائات قرآن، 6. حجتیة الوقف و الابتداء فی القرآن؛،7. نقد آرای علامه طباطبایی و دیگران در تفسیر آیة هفتم سورة آل عمران، 8. کبری الامثال فی القرآن، 9. القرآن الهی لفظاً و معنی، 10. نقد مبانی هرمونوتیک؛،11. نظریة قرائت‌های مختلف از دین، 12. قرائت قرآن بر سر نی، 13. نقد آرای تفسیری در ذیل آیات اولیة سورة تحریم (جایگاه پیامبر9)، 14. نقد کارکرد سیاق در تفسیر فی‌ ظلال القرآن، ذیل آیات 3، 56 و 67، 15. نقد پیرامون جنسیت‌‌پذیری اخلاق (سایت جامعة المصطفی العالمیة).

5- چاپ کتب و مقالات قرآنی توسط انتشارات المصطفی

«مرکز بین‌المللی ترجمه و نشر المصطفی» وابسته به معاونت پژوهشی جامعة­المصطفی­العالمیة، با هدف ترویج و گسترش معارف اسلامی و نشر کتاب‌های مورد نیاز داخل و خارج از کشور در حوزة علوم اسلامی و انسانی، از سال 1379 آغاز به کار نموده و تا کنون 1320 عنوان کتاب چاپ اول در 28 زبان و 25 موضوع منتشر کرده است که بعضی از آنها به چاپ سیزدهم نیز رسیده است. 345 عنوان از این آثار «آموزشی» و 957 عنوان «پژوهشی» می‌باشد. در این میان، کتاب­هایی که در موضوع «علوم قرآن و تفسیر» و مسائل و مباحث مرتبط با آن چاپ شده­اند از تعداد قابل توجهی برخوردار بوده و به جنبه­های اعجاز و ساحت­های مختلف قرآن کریم پرداخته­اند (سایت مرکز بین­المللی ترجمه و نشر المصطفی).

6- چاپ مجلات علمی، در موضوعات مختلف قرآنی

در مراکز و مدارس مختلف جامعةالمصطفی مجلات علمی-تخصصی، علمی-­پژوهشی و علمی-­ترویجی متعددی، در رشته­های گوناگون تنظیم و چاپ شده و مخاطبان خود را در سطح وسیعی پوشش می­دهد. به عنوان نمونه، مجلاتی که در موضوعات قرآنی فعالیت دارند عبارتند از: 

1. اندیشه­های قرآنی (مجلة علمی-ترویجی، آخرین شماره: شمارة 4، دورة 2 پاییز و زمستان 94)،

2. پژوهش‌نامة علوم انسانی­اسلامی (مجلة علمی-تخصصی، آخرین شماره: شمارة 4، دورة 4 پاییز و زمستان 94)،

3. قرآن­پژوهی خاورشناسان (قرآن و مستشرقان) (مجلة علمی­-ترویجی، آخرین شماره: شمارة 22، سال 12، بهار و تابستان 96)،

4. قرآن و علم (مجلة علمی­-ترویجی، آخرین شماره: شمارة 20، دورة 11، بهار و تابستان 96)،

5. مطالعات تطبیقی قرآن و حدیث (مجلة علمی­-ترویجی، آخرین شماره: شمارة 8، دورة 1، بهار و تابستان 96)،

6. مطالعات قرائت قرآن (مجلة علمی­-ترویجی، آخرین شماره: شمارة 8، دورة 5، بهار و تابستان 96) (سایت سامانة یکپارچة نشریات جامعة­المصطفی­العالمیه).

7-تألیف تحقیقات پایانی و یا پایان­نامه­هایی در این موضوع، در کمیت محدود

تا کنون صدها «تحقیق­پایانی» در سطح کارشناسی و «پایان­نامه» در سطح کارشناسی­ ارشد تألیف شده که از میان آنها تعداد قابل توجهی در موضوعات قرآنی بوده و در زبان­های مختلف نگاشته شده­اند.

محور چهارم: رسالت جامعة المصطفی در تبیین جامعیت و جهانی بودن قرآن

نهاد علمی جامعةالمصطفی با داشتن ظرفیت بالای علمی و نیروی انسانی مؤمن و کارآمد، می­تواند در موضوع کلانِ «تبیین جامعیت و جهانی بودن قرآن کریم» نقش بسیار مهمتر و تأثیرگذارتری را ایفا کند و از راه­ها و زمینه­های مختلف در این محور به فعالیت گسترده بپردازد؛ زیرا فعالیت­ها و برنامه­های انجام شده هرچند متنوع و فراوان بوده­اند، همچنان به تمرکز بیشتر بر موضوع اصلی یعنی «جامعیت و جهانی بودن قرآن» و استخراج مسائل و معارف مختلف از این اصل کلی، بومی­سازی، ترجمة آثار علمی، تلاش، گستردگی و جدیتِ بیشتری نیاز است تا به حد مقبول علمی و مطلوب بین­المللی برسد.

 در اینجا برخی از این راه­ها و پیشنهادها که رسالتی عظیم و مؤثر برای جامعةالمصطفی در تبیین جامعیت و جهانی بودن قرآن است، در دو بُعد علمی و اجرایی بیان می­شود (لازم به ذکر است که برخی از موارد ممکن است شامل هر دو بعد باشد).

الف) بعد علمی

1- تربیت مبلغان و علمای متخصص و متعهد

امروز همگام با درخشش و شکوفایی علمی کشور و در شرایط سخت و دشوار رویارویی فرهنگی ملتها و هجوم گستردة تبلیغات دشمنان، حوزه­های علمیه رسالت بسیار سنگینی بر عهده دارند. جامعةالمصطفی که به عنوان یک مرکز حوزوی با هدف ترویج معارف اسلام و قرآن تأسیس شده است، باید در تمام مراحل پذیرش، تربیت و تحصیل دانش­پژوهان بین‌المللی، این هدف عالی را در نظر داشته باشد تا هر طلبه، با رعایت اصول اسلامی و همچنین با توجه به آداب جغرافیایی و بومی در کشور خود به عنوان سفیر قرآنی، فعالیت داشته باشد. در صورت امکان می‌توان برای تشکیل حوزه­های علمیه و مراکز علمی در کشورهای مختلف نیز، از طلاب فارغ­التحصیل و بومی و هم­زبان همان منطقه استفاده کرد. بنابراین تربیت طلاب قرآن­محور، باید یکی از رسالت­های مهم جامعةالمصطفی قرار گیرد و در مرحلة عمل مشهود باشد.

2- نشر و گسترش آثار علمی متنوع در این موضوع، به زبان­های مختلف

قرآن کریم دارای جامع‌ترین سیاست‌ها و راهکارهای کلان سیاسی، اقتصادی و فرهنگی برای تمام بشریت در تمام زمان­هاست. از طرفی ما در عصری قرار داریم که تحولات شگرفی در حال به وقوع پیوستن است و در کنار تهدیدها، رسالت جامعه‌المصطفی تدوام بخشیدن به کاروان اسلامی و گسترش معارف اسلامی و انتشار آن به زبان­های مختلف و در قالب­های متنوعی چون کتاب، مجله، نرم­افزار، سایت اطلاع­رسانی، پایگاه­های علمی­-فرهنگی و ... است. گسترش فعالیت‌های پژوهشی باید منطبق بر نیازهای فکری، اجتماعی و فرهنگی جهان اسلام باشد و از وظایف اصلی این نهاد بین­المللی و حوزوی به شمار آید.

به همین­منظور در حوزة المصطفی، «مرجعیت علمی» باید شاه‌کلیدی برای تحقیق و نشر باشد و از سوی دیگر به تحقیق و انتشار پیام اسلام ناب و معارف اصلی قرآنی، همچون جامعیت و جهانی بودن قرآن، به زبان­های رایج در جهان بپردازد. البته بیش از هزاران اثر در موضوعات مختلف، توسط دانش‌آموختگان این مرکز در داخل و خارج از کشور پدید آمده که این رقم افزون‌تر از رقمی است که در خود المصطفی به چاپ رسیده است. در این میان موضوع «جامعیت و جهانی بودن قرآن کریم» به عنوان مسأله‌ای مهم و بنیادی، باید به­صورت ویژه مورد توجه قرار گیرد و در مورد آن کار علمی منسجمی صورت گیرد.

3- توجه به رشته­های علمی قرآنی

در جامعةالمصطفی از میان رشته­های مختلف تحصیلی که مربوط به حوزة علوم عقلی و نقلی می­باشند، بیش از 20 رشته در حوزة قرآن و حدیث مشغول فعالیت هستند که در موضوعات و گرایش­های گوناگونی مانند تفسیر و علوم قرآن، علوم حدیث، علوم و فنون قرائات، قرآن و تربیت، قرآن و اقتصاد، قرآن و مدیریت، قرآن و روان‌شناسی و غیره در سطوح مختلف به تربیت طلاب و دانش­پژوهان می­پردازد (سایت جامعة المصطفی العالمیة). به همین منظور لازم است در زمینة تبیین جامعیت و جهانی بودن قرآن کریم، درس­ها، سرفصل­ها و کتاب­های مختص به آن تهیه و تولید شود و در اختیار همة طلاب در تمام رشته­ها قرار گیرد. حتی می­توان این پیشنهاد را نیز مطرح نمود که در غیر از حوزة قرآن و حدیث هم این مطالب به عنوان دروس عمومی، به لیست آموزشی طلاب افزوده شود. همچنین کاربردی کردن رشته­ها، دروس و علوم دینی، همراه با بومی­سازی آنها، در این بخش از مهمترین وظایف مسئولین مربوطه و طلاب محترم است.

4- برگزاری همایش­ها، سمینارها و نشست­های علمی

یکی از کارهای مهم و بنیادی برای تبیین جامعیت و جهانی بودن قرآن کریم برگزاری همایش­های ملی و بین‌المللی، جشنواره­ها، سمینارها و نشست­های علمی تخصصی توسط جامعةالمصطفی است که می­تواند یکی از بهترین رسالت­های آن محسوب شود. الحمدلله در سال 1396، اولین همایش «قرآن کریم، جامعیت و جهانی بودن» توسط جامعةالمصطفی (نمایندگی اصفهان) برگزار گردید و آغاز مبارکی برای کارهای مهم بعدی و شروع نهضتی در این موضوع مهم قرآنی بود. البته نباید به همین مقدار بسنده کرد، بلکه  باید در این موضوع در سطح کلان بین­المللی به فعالیت­های علمی و پژوهشی ادامه داد. علاوه بر آن، می­توان دربارة هر یک از محورهای موضوعات همایش، نشست­های تخصصی برگزار نمود و مجموعه مقالات و آثار علمی این نوع همایش­ها، جشنواره­ها و نشست­ها را در اختیار داوطلبان و مراکز علمی دنیا قرار داد. یکی از مهمترین نتایج این همایش­ها و بخصوص اولین همایش «قرآن کریم، جامعیت و جهانی بودن»، تدوین متون درسی جامع و سطح­بندی شده برای طلاب و دانشجویان در مقاطع مختلف تحصیلی است.

ب) بعد اجرایی

1- جهت­دهی به المپیادهای قرآنی و حدیثی المصطفی

یکی دیگر از راه­های تبیین جامعیت و جهانی بودن قرآن، استفاده از جشنواره­ها و المپیادهای قرآنی و حدیثی جامعة المصطفی است که می­توان این موضوع را در عناوین اصلی مسابقات و المپیادها قرار داد و با استفاده از ظرفیت مسابقه و شوق علمی، دانش­پژوهان را از زوایای مختلف آن آگاه نمود؛ زیرا تجهیز به ابزار قرآنی برای انجام رسالت‌های طلبگی، دفاع از حریم اسلام، قرآن، مکتب و اهل بیت(علیهم­السلام) و تربیت طلاب قرآن‌محور، رسالت اصلی این مجموعة عظیم برای توسعه و ترویج فرهنگ قرآنی در سراسر دنیا است. بر اساس گزارش مسئولین المصطفی، سالانه حدود 10 هزار نفر در مسابقه و جشنوارة قرآنی حدیثی المصطفی، در رشته­ها و بخش­های مختلف و در گروه برادران و خواهران شرکت می­کنند.

بنابراین جشنواره­ها و المپیادها نیز مهم و تأثیرگذارند و باید روی آنها و محورها و موضوعات علمی و قرآنی برنامه­ریزی و سرمایه­گذاری نمود.

2- فعالیت نمایندگی­های جامعة المصطفی

با توجه به وجود نمایندگی­های جامعةالمصطفی در کشورهای مختلف و مهم جهان، این امکان وجود دارد که از طریق برگزاری جلسات، هم­اندیشی­ها و سمینارها توسط نمایندگی­های المصطفی، هم معارف قرآنی و اسلامی به مخاطبان مسلمان ارائه شود و هم زمینة تفکر و بصیرت­افزایی برای غیرمسلمانان و آشنایی بیشتر با تعالیم قرآن کریم فراهم گردد. لذا موضوع جامعیت و جهانی بودن قرآن کریم به نوعی هم تبلیغ اصلی اسلام ناب است و هم اینکه مخاطبان غیرمسلمان به مقایسة ادیان و مذاهب خود با دین مبین اسلام می­پردازند و ان­شاءالله به دنبال کامل­ترین دین و راه نجات واقعی می­شتابند.

3- فعالیت المصطفی در فضای مجازی

یکی از زمینه­های مهم در عصر حاضر برای تبیین جامعیت و جهانی بودن قرآن، فعالیت قوی و صحیح در فضای مجازی و تقویت حرکت نرم­افزاری در علوم دینی است. از این طریق می­توان مطالب مفید را به راحتی و در اسرع وقت، برای تعداد زیادی از مخاطبان بیان نمود. برخی از راه­های عملی نمودن این پیشنهاد عبارتند از: فعالیت در دانشگاه مجازی المصطفی، برگزاری دوره­های کوتاه­مدت و بلندمدت، راه­اندازی سایت­ها و پایگاه­های اطلاع­رسانی و علمی در این خصوص، فعالیت در شبکه­های اجتماعی و غیره.

4- نشر اندیشه­های امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری(مدظله­) در این موضوع

انقلاب اسلامی ایران که برگرفته از مکتب اسلام و تعالیم اهل­بیت عصمت و طهارت : است برای همة آزادگان و مستضعفان جهان مایة افتخار و الگوست. گفتمان انقلاب همان گفتمان بنیان­گذار جمهوری اسلامی حضرت امام خمینی(ره) و آرمان­های مقام معظم رهبری حضرت امام خامنه­ای(مدظله) است و طلاب جامعة المصطفی نیز پیرو این گفتمان هستند. بنابراین لازم است اندیشه­ها و آرمان­های انقلاب اسلامی و رهبر انقلاب را به خوبی بشناسیم و به آنها عمل کنیم. یکی از توصیه­ها و سفارشات مکرر امام راحل و رهبر انقلاب، توجه به قرآن کریم و علوم و معارف آن است که می­بایست همة مردم و به‌خصوص طلاب حوزه­های علمیه بدان توجه ویژه داشته باشند.

پس طلاب المصطفی نیز باید به وسیلة انس با قرآن، با تعلیم و تعلم مفاهیم و معارف قرآنی، خود را برای تهذیب نفس، سیراب گشتن از چشمه­های زلال معرفت قرآن و عترت و سپس تبلیغ دین در سرتاسر جهان آماده نمایند و برای الگو گرفتن در این زمینه می­توانند جریان انقلاب اسلامی را از آغاز تا کنون که دوران شکوفایی و بالندگی را می‌گذراند، مطالعه و بررسی کنند. همان طور که مقام معظم رهبری در دیدار با طلاب غیرایرانی جامعةالمصطفی بیان فرمودند:

«شما فرزندان عزیز من هستید. ما مقدم این پروانه‌های عاشق را که به شوق فراگیری معارف اسلام ناب به این دیار سفر کرده‌اند، گرامی می­داریم. ما وظیفة خودمان می­دانیم که شما عزیزان را در حد توان خودمان، از آنچه که از معارف اسلام ناب و معارف اهل‌بیت:در اختیار ماست، برخوردار کنیم ... شما از نزدیک به صد کشور در اینجا جمع شده‌اید تا با معارف اسلام ناب نجات‌بخش آشنا شوید ... شما امروز این فرصت بزرگ را در جمهوری اسلامی، در عاصمة علمی قم، در جامعة مبارک «المصطفی» دارید که با این معارف آشنا شوید. «لِیَتَفَقَّهُوا فِی الدِّینِ وَ لِیُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذا رَجَعُوا إِلَیْهِم» (توبه/122) خود شما بتوانید نورافکنی شوید که فضا را روشن می‌کند. امروز دنیای اسلام به این نیاز دارد ...

شماها ذخیره‌های اسلامید، شماها سرمایة عظیمی برای اسلامید. اینجا خوب فرا بگیرید، در فضای انقلاب و نظام جمهوری اسلامی خوب تنفس کنید و به امید خدا در زمان لازم در میان ملت خودتان برگردید و با ابزار علم، با سلاح حلم و اخلاق و تواضع و مهر و محبت به مردم، این حقایق را منتقل کنید ...

شما از قارة اروپا با شرق آسیا در اینجا می‌توانید ارتباط برقرار کنید. شما از آفریقا با کشورهای خاورمیانه می‌توانید ارتباط برقرار کنید. گلچین­های ملتها در اینجا جمع شده‌اند. با یکدیگر آشنا شوید، یکدیگر را بشناسید. فرهنگ­های یکدیگر را، آرزوهای یکدیگر را، اهداف بلندی را که می‌توان در برادران ملتهای گوناگون سراغ گرفت، اینها را از یکدیگر یاد بگیرید. مسلمان یک جامعیتی پیدا می‌کند. این خیلی فرصت بزرگی است برای شما. این فرصت در جای دیگری پیش نمی‌آید. یک هستة بین‌الملل علمىِ اسلامی در اینجا تشکیل شده است. با نشستن شماها در کنار هم، تنفس شماها در فضای واحد، آشنایی شما با یکدیگر، یک هستة اولیة جامعة بین‌الملل علمىِ اسلامی در اینجا تشکیل می‌شود. از این فرصت حداکثر استفاده را بکنید» (بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار با طلاب غیرایرانی، 3/8/89).

بنابراین با توجه به این مطالب، لازم است در موضوعاتی مانند جامعیت و جهانی بودن قرآن نیز اقدام ویژه­ای صورت گیرد و بر اساس بیانات مقام معظم رهبری، به عنوان رسالتی مهم برای جامعة المصطفی قلمداد شود.

5- پیگیری مطالبات ریاست جامعةالمصطفی در این زمینه

در راستای نیل به اهداف والای جامعةالمصطفی و موفقیت در امور مختلف علمی، فرهنگی و پژوهشی لازم است که مطالبات و دستورات رئیس محترم جامعةالمصطفی، آیت­الله اعرافی(زیدعزه)، مورد توجه، بررسی و پیگیری قرار گیرد. برخی از بخش­های مهم و مورد تأکید ایشان عبارتند از: توجه به امور قرآنی و معارف دینی، تربیت طلاب عالم و عامل و بابصیرت انقلابی،‌ تحقیق و پژوهش­محوری، نشر گسترده و صحیح علوم اسلامی و فعالیت در جبهه­های مختلف طلبگی و حوزوی.

رئیس جامعةالمصطفی در سخنرانی­ها و بیانات خویش، مطالبی مهم و راهبردی را به مناسبت­های مختلف- که باید مورد پیگیری مسئولین محترم باشد- چنین بیان می­کنند:

«1. ما به‌عنوان مسئولان المصطفی باید منطق شفاف اهل‌بیت: را در عالم و دنیا تبیین کنیم، زیرا حضور بیش از 100 ملیت در این مرکز باید دین را در جهان ترویج دهد» (سایت خبرگزاری جهان اسلام-3/12/93).

2. «اگر همة دنیا منطق امام خمینی(ره) و رهبر معظم انقلاب(مدظله) را سرلوحة کار خود قرار دهند بی‌تردید بساط تند‌روی‌ها برچیده می‌شود و ما نیز دیگر شاهد حضور گروه‌های تکفیری در جامعه نیستیم» (سایت خبرگزاری جهان اسلام-3/12/93).

3. «این نامة [رهبر معظم انقلاب به جوانان اروپا] باید به‌عنوان منظومه فکری در جهان ترویج پیدا کند و حضور فارغ التحصیلان ما در جهان باید به‌گونه‌ای باشد که پیام‌آور رسالت دین و نامة رهبر معظم انقلاب باشند» (سایت خبرگزاری جهان اسلام-3/12/93).

4. «امروز در عصری قرار داریم که تحولات شگرفی در حال به وقوع پیوستن است و در کنار تهدیدها، رسالت ما تدوام بخشیدن به کاروان اسلامی و گسترش معارف اسلامی و انتشار آن است.» (سایت خبرگزاری فارس-5/3/93)

5. «در این بازار آشفته، حوزه‌های علمیه باید پیشگام علم و دانش باشند و جایگاه علمی خود را حفظ کنند... اگر سخن از مسائل اجتماعی می‌شود، حوزه باید در کنار مسئولان به حل مشکلات مردم بپردازد» (سایت خبرگزاری فارس-5/3/93).

6. «در کنار ضعف‌هایی که در حوزة نشر وجود دارد ولی دانش‌آموختگان این مرکز در حال برداشتن گام‌های نوین و ارزشمندی در حوزة نشر خارج از کشور هستند... دانش‌آموختگان باید بار سنگین توزیع، تولید و نشر را برعهده بگیرند و به اقتصاد نشر نیز توجه جدی داشته باشند، ضمن اینکه در حوزة ویرایش و شکلی باید تحول عظیم ایجاد کنند» (سایت خبرگزاری تسنیم-5/3/93).

7. «رسالت هر نهادی تعیین کنندة سیاست‌ها و برنامه‌ها و خط مشی‌های آن نهاد است و جامعة المصطفی نیز که یک نهاد بین‌المللی حوزوی از سوی مقام عظمای ولایت و فقه و فقاهت و هیأت امنا تأسیس شده است، تربیت محقق و عالمان اسلامی از همة کشورهای اسلامی در تراز بین‌المللی، مهمترین کار ویژة این نهاد است و اساتید باید به این مسأله اهتمام لازم را داشته باشند» (سایت خبرگزاری ایقنا-9/2/95).

8. «بایسته است تا در رویة آموزشی و پرورشی، عنصر پژوهش‌محوری در کنار عنصر تزکیه‌پروری اصالت یابد و دانش‌آموختگان به‌ویژه در نگارش پایان‌نامه‌ها و مقالات علمی به سمت نظریه‌پردازی سوق داده شوند همچنین نظریات سبک زندگی اسلامی ترویج شود... بنابراین استادان المصطفی باید در چارچوب فلسفة قرآنی برای پیامبران، بصیرت‌بخشی و حضور در عرصة سیاسی را به دانش‌آموختگان در دستور کار خویش قرار دهند» (سایت خبرگزاری ایقنا-9/2/95).

9. «از وظایف مهم طلاب المصطفی عبارت است از: شناخت هویت علمی حوزه و طی گام­های درست در این مسیر، با تکیه بر فقه جواهری به قلمروهای نو پرداختن و به نیازهای جدید پاسخ دادن، توجه و پیگیری مسائل روز جهان اسلام، پاسخ به شبهات کلامی و قرآنی و دفاع در برابر هجمات دشمن، جهان‌شناسی و نیازشناسی، نیازسنجی، درایت، بصیرت، مدیریت، شهامت و شجاعت برای دفاع از مرزهای اسلام و تربیت مجتهدان، فیلسوفان و بزرگان دینی، اهتمام حوزویان به علوم انسانی و اجتماعی، توجه به هویت اصیل حوزوی یعنی دو بخش جداناشدنی «تزکیه و تعلیم»، تلاش در اندیشه، تولید و حمایت از حوزه­های علمیه به عنوان خاستگاه گفتمان انقلاب اسلامی و آموزه‌های ناب وحیانی در مدل فرهنگی و تمدنی اسلامی در جهان معاصر، دست‌یابی به «مرجعیت علمی- اسلامی» در همة حوزه‌ها» (اقتباس از پیام رئیس جامعة‌المصطفی، به مناسبت آغاز سال تحصیلی 95-96).

10. «در چشم‌‌انداز جامعه المصطفی العالمیه، رسیدن به مرجعیت علمی، معرفتی و فکری به‌ عنوان عنصر کلیدی و راهبرد اساسی پیش‌بینی شده است که دستیابی به این جایگاه به دو بال نیاز دارد: یکی پرورش انسان­‌های بزرگ و عالم و دیگری تولید فکر، محتوا و آثار علمی، که اینها از مهمترین اهداف جامعه المصطفی است» (سایت خبرگزاری قم­نیوز- 2/2/93).

بنابراین دربارة مطالبات ریاست المصطفی، باید در مرحلة عملیاتی فکر و بررسی خاص و مضاعفی انجام گیرد و در موضوع توجه به قرآن کریم و تربیت طلاب قرآن­محور باید برنامه­ریزی و کار و تلاش بیشتری صورت پذیرد. در این میان یکی از ابعاد مهم مسائل و معارف قرآنی مسألة «جامعیت و جهانی بودن قرآن کریم» است که باید نهاد بین­المللی و جهانی جامعةالمصطفی در این زمینه فعالیت کامل و چشمگیری داشته باشد تا بتواند در نشر و تبلیغ معارف این کتاب آسمانی و اسلام نام محمدی 9 موفق­تر و سربلندتر باشد.

 

6- هماهنگی و همکاری المصطفی با سازمانها، نهادها و مؤسسات همسو

در راستای تبیین و نشر موضوع محوریِ «جامعیت و جهانی بودن قرآن کریم» جامعةالمصطفی می­تواند در داخل و خارج از کشور، با مراکز، سازمانها، نهادها و مؤسسات همسو همکاری و هماهنگی داشته باشد و این هدف عظیم را به­صورت وسیع­تر، کاملتر و زیباتر به انجام برساند.

برخی از نهادها و سازمان­های مرتبط در این زمینه عبارتند از: 1. حوزه­های علمیة قم و نجف؛ 2. سازمان تبلیغات اسلامی؛ 3. سازمان ارتباطات اسلامی؛ 4. مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی؛ 5. مجمع جهانی بیداری اسلامی؛‌ 7. سازمان اوقاف و امور خیریه؛ 8. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ 9. حرم­ها، عتبات و اماکن مقدسه؛ 10. مجمع قاریان و حافظان قرآن کریم؛ 11. مجامع علمی و تحقیقاتی علوم اسلامی و علوم انسانی؛ 12. سازمان صدا و سیما؛ ‌13. ائمة جمعه و جماعات کشور؛ 14. مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور.

نتیجـه

نتایجی که از تحقیق حاضر به دست می­آید عبارتند از:

1- در نهاد علمی و بین­المللی جامعةالصطفی تا کنون در زمینة «جامعیت و جهانی بودن قرآن» فعالیت­هایی در عرصه­های مختلف انجام شده که برخی از آنها عبارتند از:

1. تدوین رشته­های علمی در سطح ارشد و دکتری؛

2. برگزاری کنگره­ها، همایش­ها و نشست­های علمی مرتبط با موضوعات قرآنی؛

3. برگزاری جشنواره­های مختلف بین­المللی؛

4. برگزاری کرسی­های نظریه­پردازی؛ 

6. چاپ مجلات علمی، در موضوعات مختلف قرآنی:

7. تألیف تحقیقات پایانی و یا پایان­نامه­هایی در این موضوع، در کمیت محدود؛

این طرح­ها و برنامه­ها مهم و مفید بوده ولی باید تقویت، تکمیل و کاربردی­تر شوند تا جامعة المصطفی بتواند در تربیت طلاب و دانش­پژوهان متعدد خود از سرتاسر جهان و ترویج و نشر علوم و معارف قرآن و اهل­بیت : در بُعد بین­المللی موفق­تر باشد.

2- راهکارها و پیشنهاداتی که می­توان- برای تکمیل و ادامة این مسیر والای علمی، جهت تبیین بهتر و کاملتر مسألة «جامعیت و جهانی بودن قرآن کریم»- به عنوان رسالت و برنامه­های جامعةالمصطفی قلمداد کرد و لازم است مورد دقت و پیگیری مسئولین محترم آن مرکز بین­المللی قرار گیرند، بنا بر دو بُعد علمی و اجرایی عبارتند از:

1. تربیت مبلغان و علمای متخصص و متعهد؛

2. نشر و گسترش آثار علمی متنوع در این موضوع، به زبان­های مختلف؛

3. توجه به رشته­های علمی قرآنی؛

4. برگزاری همایش­ها، سمینارها و نشست­های علمی؛

5. جهت­دهی به المپیادهای قرآنی و حدیثی المصطفی؛

6. فعالیت نمایندگی­های جامعة المصطفی؛

7. فعالیت المصطفی در فضای مجازی؛

8. نشر اندیشه­های امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری(مدظله­) در این موضوع؛

9. پیگیری مطالبات ریاست جامعةالمصطفی در این زمینه؛

10. هماهنگی و همکاری المصطفی با سازمانها، نهادها و مؤسسات همسو.

  1. الف)   کتابها

    1. رضایی اصفهانی، محمدعلی. (1390 ش). تفسیر و ترجمة قرآن کریم، با همکاری گروهی قرآن­پژوهان، قم: نسیم حیات.
    2. رضایی اصفهانی، محمدعلی. (1395ش). آراء متفکران معاصر قرآنی، قم: مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره).
    3. سید رضى. (1414 ق). نهج البلاغه، قم: هجرت.
    4. طباطبایى، سید محمد حسین. (1417 ق). المیـزان فى تفسیر القرآن، قم: دفتر انتشارات اسلامى جامعة مدرسین حوزة علمیة قم.
    5. طبرسى، فضل بن حسن. (1372ش). مجمع البیان فى تفسیر القرآن، تهران: ناصرخسرو.
    6. طوسی، محمد بن حسن (1385ق). الغیبة، نجف، بی تا.
    7. فخرالدین رازى، ابوعبدالله محمد بن عمر. (1420 ق). مفاتیح الغیب، بیروت: دار احیاء التراث العربى.
    8. کلینى، یعقوب. (1362 ش). الکافی‏، تهران: نشر اسلامیه.
    9. مجلسی، محمدباقر. (۱۴۰۳ق). بحارالأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار(ع)، بیروت: مؤسسة­الوفاء.
    10.  مصباح یزدی، محمدتقی. قرآن‌شناسی (معارف قرآن 6)، قم: مؤسسة آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره).
    11.  مصطفوى، حسن. (1360 ش). التحقیـق فی کلمات القرآن الکریم، تهران: بنگاه ترجمه و نشر کتـاب.
    12.  مکارم شیرازى، ناصر. (1374 ش). تفسیر نمونه، تهران: دار الکتب الإسلامیه.

    ب)   مقالات

    1. اسفندیاری، فرزاد. (1394). «بررسی تطبیقی نظریة جامعیت قرآن از منظر تفسیر المیزان»‌ در دوفصلنامة پژوهش‌های تفسیر تطبیقی، دانشگاه قم، سال اول، شمارة دوم، صص 33-54.
    2. حاجی، حمزه. (1391). «کیفیت جامعیت قرآن در پرتو آرای اندیشمندان و مفسران مسلمان» در فصلنامة مطالعات قرآنی، دانشگاه آزاد تهران، شمارة 10.
    3. حسینی، سید معصوم. (1392). «جامعیت قرآن از نگاه علامه طباطبایی» در پژوهشنامة معارف قرآنی، سال4 (پاییز)، شمارة 14.
    4. لقمانی، احمد. (1383). «جامعیت قرآن و هنر پاسخگویی» در مجلة کوثر، شمارة 11 و 12.

    ج)   وب‌سایت­ها :

    1. سایت آثار حضرت آیت­الله مصباح یزدی

    www.mesbahyazdi.ir

    1. سایت اطلاع­رسانی حوزه

    www.hawzah.net

    1. سایت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

    www.ensani.ir

    1. سایت جامعة المصطفی العالمیة

    www.miu.ac.ir

    1. سایت جشنوارة علمی شیخ طوسی

    http://tousi.miu.ac.ir

    1. سایت خبرگزاری ایکنا (خبرگزاری تخصصی قرآن کریم)

    www.iqna.ir

    1. سایت خبرگزاری تسنیم

    www.tasnimnews.com

    1. سایت خبرگزاری جهان اسلام

    www.islamcwna.com

    1. سایت خبرگزاری قم­نیوز

    www.qomnews.ir

    1. سایت خبری جامعة المصطفی العالمیه

    www.news.miu.ac.ir

    1. سایت دفتر حفظ و نشر آثار   حضرت آیت­الله خامنه­ای

    www.khamenei.ir

    1. سایت دفتر مقام معظم رهبری            

    www.leader.ir

    1. سایت سامانة یکپارچة نشریات جامعة­المصطفی­العالمیه

    http://journals.miu.ac.ir

    1. سایت سامانة یکپارچة همایش­های علمی جامعة­المصطفی­العالمیه

    http://hamayesh.miu.ac.ir

    1. سایت قرآن و حدیث المصطفی

    www.alumni.miu.ac.ir

    1. سایت مرکز بین المللی ترجمه و نشر المصطفی

    www.pub.miu.ac.ir

    1. سایت نورمگز (مجلات تخصصی نور)

    www.noormags.ir